31.08.2010

Jakthelg.

Ja så kom altså denne dagen også: Jeg, Runa, frøken dyreelsker no.1 over alt på jord, dro på reinsdyr jakt i helga...... Jeg tror nesten ikke på meg selv når jeg sier det, men så har jeg da heldigvis en del bilder som bevis. Det er vel ikke til å stikke under en stol at jeg ikke er spesielt positiv til ideen om å massakrere ville, vakre dyr, så da spørsmålet fra herr Ruym Jr. kom om å være med på jakt, måtte jeg tenke meg nøye om. Siden 1983 har jeg vært imot alt som heter og rimer på Jakt.. Men jeg kan jo absolutt ingen ting om saken, og er det noe jeg har skjønt så er det at det man ikke har det fnugg peiling på er det ganske dumt å ha en sterk mening om. Og etter at forrige ukes saueslakt hadde lært meg litt om livets gang på en måte jeg ikke hadde forventet, åpna jeg sinnet litt og takket ja til jakthelg. Om ikke annet så kunne jeg hvertfall uttale meg litt mer om saken etter å ha opplevd den.

Fredagen la vi altså ivei, fram i dalen mot Vindedalen. Vi kjørte rallarveien opp, og naturen her oppe gjorde meg som vanlig målløs.. Utenfor Kårdalen traff vi på to deilige hester, den ene ville visst haike, men vi måtte sette foten ned... Vi hadde jo bare en toseters.


Her har vi akkurat kjørt opp de berømte Myrdalssvingene.. Olav imponerte med sine rallyferdigheter.

Så måtte vi tusle litt fra bilen og bort til hytta, først måtte vi forbi noen andre hytter, den brune her tilhører Johan og Heidi.

Fremme ved gamle stølen!! Nydelig, bittelita hytte. Akkurat plass til to tobeinte og en firbeint. Desna er selvfølgelig med på moroa.


Vel fremme på fredagskvelden, Desna inntok hedersplassen i stolen.


Lørdagen bar det ivei oppøve bakkadn.. Jakten var offisielt igang!!! Måtte snu meg og ta bilde av hyttene. Det hvite taket er til hytta vi bodde på, Johans ligger på andre sida av vannet.


So måtte me jo kikra litt dao, i kjent jaktstil. Jeg var litt usikker på hva det var jeg så etter, har aldri sett et reinsdyr før jeg vel!


Geværet... Fikk vondt i magen av dets nærvær..


Første dagen var vi utrolig heldige (ut ifra min egen teori om saken som jeg da altså ikke kan NOE om), for det var ikke lange stunden fra vi dro ut til vi hørte på radioen at det var en reinsdyrflokk i området. Alle jegerne kommuniserer på walkitalkies, bare sånn for å ha litt oversikt og kanskje helst at man ikke skal skyte hverandre i rompa.
Vi så ingen dyr, men hørte et par tre skudd bak fjellet... Jeg fikk vondt i magen, men var sykt spent!!!!!!! Plutselig var det en som pekte opp bakken, og der kom det en hel flokk springende... OH MY GOD!!! De var så fantastisk fine og jeg trodde jeg skulle DÆVVE! Desna ble litt bekymra og satte seg oppå meg, ingen fare for at hu skulle springe og jage på de med andre ord :)

Fikk tatt et par bilder, litt vanskelig å se kanskje, men det er nå hvertfall en haug med dyr der borte! :)


Her springer de i full fart forbi... Litt for fort til at man kunne skyte på de.. Men det var nå en jeger som sprang som et olja lyn etter de, heiv seg ned bak en stein og sendte av gårde en salve mot en i flokken som stoppa opp litt. Hu gikk rett i bakken. Når man har skutt et dyr, skal man flå dyret og partere kjøttet med en gang, la det tørke litt, og så hive det i sekken og hut sæ heim :)


Det ble ikke noe reinsdyr på oss, så vi bestemte oss for å holde posisjon og vente på om ikke de kom tilbake... Et par kompiser av Olav kom for å slå av en prat og hive i seg en kopp kaffe og litt sjokolade i finværet. Dette jaktlivet ekke så værst må jeg si ;)

Mr. Ryen kosa sæ :)

Lite møte ang. neste trekk. Desna er med.


Eller nei vent, hu orka ikke likevel :) Slitsomt å være vovve... må ta det litt med ro innimella!!


Så traff vi en fellow firbeint. Hu var fæl til å bjeffe på alle jegerne, men var musestille når reinsdyra kom. Funny. Desna oppførte seg selvfølgelig eksemplarisk, vakke en lyd fra hu på hele turen.


Kart er med! Hytta vår er sånn ca der. Flåmsdalen er det grønne oppe til venstre.


"Kan inkån høyra meg? Er det inkån reinsdyr i området? Me har eit ladd gevær so eg ikkje veit heilt ka eg skal gjera med.."


Så kom selvfølgelig HAGGELET! So lovely :) Det svei.


Plutselig var fjellheimen kvit å fin.

Eg he no han Ryen i kikkerten :)


Temperert røvdvin!!!! :)


Gutta boys utveksler erfaringer. Jeg hadde ikke så mye å skilte med.

Johan bonden vår. Vart ikkje nåke dyr på han denne dagen, men han fikk seg no ei simla på søndagen.


Kule?


Ja det er hardt å være jeger.


Sykt fin utsikt!!! Jeg ligger i sengebenken med ullgenser og ullsokka og koser meg VÆRRE!!!


Desna koser seg litt også.. :)
Hu e så fin atte...


Jeg fikk fri fra melking på mandag, og da var Olav og jeg ute ca 10 timer og jakta på dyr.. Det var sjukt fint vær, og vi hadde et helt fantastisk møte med en reinsdyrbukk som kom gående nesten oppi oss... Det ble til Olavs ergrelse ikke avfyrt noe skudd, forholdene var ikke optimale;) Men jeg var nå glad til, spesielt glad for at han Olav ikke tar noen sjanser på å skadeskyte et dyr. Da tror jeg ikke jeg hadde hatt en like bra dag.

Her er vi innom jakthytta ved Svartevattnet.. Herlig sted det også.. Såklart :) Alle disse stedene er helt himmelske.


Svartevattnet.


Hednedalen og Hednevatnet.. Jeg elsker livet og jeg elsker fjellet. Vi sitter på utkiksposten som heter "kafeen" bak en lun stein og koser oss med kaffe og kjeks, mens vi kikrer litt på det som skjer nedi dalen :) Og det var ikke stort, for å si det sånn. Lite liv, men akk så herlig natur.


Konklusjon: Den massakren jeg hadde forventet, endte opp med å bli en fantastisk naturopplevelse, med erfarne folk som ikke var ute etter å skyte villt rundt seg og forlate området med en haug skadeskutte dyr. Jeg kan endelig gjøre meg opp en lærd mening om det hele, og tenker det blir jegerprøven på meg til neste åor;)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar